ПОДІЇ | Всі Події

Всесвітній день щитоподібної залози (World Thyroid Day)

Всесвітній день щитоподібної залози відзначається 25 травня, починаючи з 2009 року, за ініціативою Європейської тиреоїдної асоціації. Щитоподібна залоза – це крихітний орган вагою 25-30 гр., розташований на передній поверхні шиї, що за формою нагадує крилатого метелика та має одне із найважливіших значень у життєдіяльності людського організму. Щитоподібна залоза виробляє гормони, які регулюють активність, ріст та обмін речовин.

Проведення Всесвітнього дня щитоподібної залози спрямоване на підвищення рівня інформованості суспільства про можливі захворювання щитоподібної залози та їх профілактику і сучасні методи лікування.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) серед ендокринних захворювань патологія щитоподібної залози посідає перше місце. В Україні на долю захворювань щитоподібної залози припадає понад 40% від усіх ендокринних захворювань.

На щастя, більшість захворювань щитоподібної залози виліковні, досить часто їх можна запобігти. Серед рекомендацій фахівців щодо профілактики – заміна звичайної кухонної солі на йодовану, вживання продуктів харчування, багатих на йод.

Також рекомендується більше відпочивати, уникати стресів, слідкувати за вагою, своєчасно проходити обстеження щитоподібної залози (для цього зверніться до свого сімейного лікаря), відмовитися від шкідливих звичок та дотримуватися здорового способу життя.

Цікаві факти про щитоподібну залозу:
1. Щитовидна залоза є ендокринним органом, що виробляє тиреоїдні гормони, які беруть участь в процесі розвитку, росту і всіх функціях життєдіяльності організму
2. Щитовидна залоза виконує роль щита в організмі, безпосередньо впливаючи на імунну, нервову, серцево-судинну системи і обмін речовин
3. Для повноцінної роботи щитовидної залози необхідний йод, тому його нестача або, навпаки – надлишок, призводять до гормональних порушень і, як наслідок, – до хвороб
4. Надмірне сонячне випромінювання здатне зашкодити щитовидній залозі і навіть стати причиною гормонального збою
5. При зниженні роботи щитовидної залози може відбуватися стрімкий набір ваги навіть при правильному харчуванні

 

25.05.2021
ПОДІЇ | Всі Події
29
КВІ
Екскурсія до фармацевтичного факультету переноситься на 13 травня!
Запрошуємо вас 29 квітня 2024 року о 16:00 на екскурсію до фармацевтичного факультету Київського Медичного Університету, що відбудеться за адресою: м. Київ, Харківське шосе, 121.
23 Квітня 2024
07
ТРА
Лекція пластичного хірурга Шкіренка Олексія Юрійовича «Сучасні аспекти пластичної хірургії»
Лекція відбудеться 7 травня 2024 року об 11:00 за адресою: вул. Бориспільська, 2, «Discovery Hall» (лекторій №302).
25 Квітня 2024
16
ТРА
Науково-практична конференція молодих вчених до Дня науки в Україні «Медицина в умовах війни»
Запрошуємо вас взяти участь у Науково-практичній конференції молодих вчених до Дня науки в Україні «Медицина в умовах війни», яка відбудеться 16 травня 2024 року у головному кампусі КМУ за адресою: вул. Бориспільська, 2, «Discovery Hall» (лекторій №302).
16 Квітня 2024
ОФІЦІЙНІ ПОРТАЛИ
ПАРТНЕРИ | Всі Партнери